De kerk moet een veilige plek zijn, een schuilplaats die liefde, veiligheid en zekerheid biedt aan iedereen. Helaas is deze veiligheid niet vanzelfsprekend, want seksueel misbruik en andere vormen hiervan vinden wereldwijd plaats binnen kerken; soms is dit duidelijk, soms is het subtieler. Bij ICF-Noord nemen we dit probleem serieus en geloven we dat er in de Kerk van Christus geen plaats is voor misbruik in welke vorm dan ook. Daarom hebben we een reeks maatregelen genomen om een veilige kerk te behouden.
Bewustwording en beleid
In ICF-Noord zorgen we ervoor dat het thema veilige kerk regelmatig wordt besproken in kerkdiensten, bij de leiding en binnen teams. Zo blijven we op de hoogte van wat er nodig is om samen een veilige gemeenschap te creëren.
Ook hebben we een officieel Veilig Kerk Beleid dat regelmatig wordt herzien en bijgewerkt. Dit is gebaseerd op richtlijnen die zijn overeengekomen door het HGRC-netwerk, waarvan ICF-Noord lid is.
Gedragscode
Als lid van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hanteren we een gedeelde gedragscode waarin staat hoe we met elkaar omgaan. Daarnaast hebben we gedragscodes voor specifieke vrijwilligersrollen waarin kinderen en kwetsbare groepen worden gediend. Deze gedragscodes worden besproken met iedereen die een vrijwilligerstaak vervult binnen ICF-Noord en vervolgens ondertekend. Deze zijn hieronder beschikbaar:
Verklaring omtrent gedrag (VOG) en referenties
We vragen vrijwilligers en professionals die met kinderen en kwetsbare mensen werken om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Met een Verklaring Omtrent Gedrag weten we dat de vrijwilliger nooit is veroordeeld voor misdrijven die relevant zijn voor de rol van de vrijwilliger. Daarnaast vragen we om twee referenties volgens strikte criteria om hun legitimiteit te garanderen.
Safe Church-adviseur
We hebben een toegewijde Safe Church-adviseur vanuit onze gemeente die verantwoordelijk is voor het leiden van onze Safe Church-initiatieven en bij wie je terecht kunt als je vragen of zorgen hebt over dit onderwerp. De aangewezen persoon is Marèns Hofsteenge, die volledig getraind is en in vertrouwen met je kan praten.
Je kunt Marèns bereiken per e-mail op: Confidential_counselor@icfrotterdamnoord.nl of telefonisch op: +31651523283.
Vertrouwenspersonen
Als je ongewenst gedrag tegenkomt binnen onze kerkgemeenschap, kun je ook contact opnemen met onze vertrouwenspersonen. Dit geldt voor leden en niet-leden, man of vrouw, jong of oud. Je kunt ook contact met hen opnemen als je zelf niet betrokken bent, maar vermoedt dat er sprake is van ongewenst gedrag. Zelfs als je denkt dat je je ongewenst hebt gedragen, kun je contact opnemen met de vertrouwenspersonen. Zij denken met je mee over wat je het beste kunt doen en volgen eventuele vervolgstappen op.
De eerste van deze vertrouwenspersonen is onze hierboven genoemde Safe Church-adviseur, Marèns Hofsteenge. Als je liever met iemand buiten ICF-Noord wilt spreken, is er ook een commissie van vier personen, waarvan er minstens één vrouw en één man zijn, die niet bij ICF-Noord zijn aangesloten.
Ze zijn allemaal volledig opgeleid en kunnen in vertrouwen worden gesproken. De namen, e-mailadressen en bijbehorende kerken zijn hieronder te vinden:
Willem Vermeijden (Noorderlicht) -wvermeijden@kpnplanet.nl
Coert Ridderhof (De Samaritaan) - coertridderhof@live.nl
Siny Oosterhoff (Noorderlicht) - sinyoosterhoff@gmail.com
Seksueel misbruik in pastorale en gezagsrelaties (SMPR)
SMPR is het meldpunt voor seksueel misbruik in de kerk van de PKN. Hierbij gaat het om machts- of vertrouwensmisbruik door een predikant, pastor of kerkelijk functionaris jegens een kerklid in de vorm van seksuele handelingen of toespelingen of uitnodigingen tot seksueel contact of ander intimiderend gedrag, vaak onder druk van vertrouwelijkheid. Het gaat dus niet alleen om grensoverschrijdend gedrag van pastors of pastoraal werkers in de kerk, maar ook om al diegenen die een functie in de kerk bekleden, zoals kerkraadsleden, districtscontactpersonen, koordirigenten, kosters/bestuurders en jeugdwerkers.
Als u in een contact binnen de kerk te maken krijgt met seksuele toespelingen of seksuele handelingen en u wilt hierover met iemand praten, kunt u contact opnemen met een van de hierboven genoemde vertrouwenspersonen of u kunt contact opnemen met deze Hotline. Dit kan ook anoniem. Daar vindt u ook vertrouwenspersonen die bereid zijn om te luisteren, te begeleiden en hulp te bieden. Begeleiding kan via e-mail, telefoon of door een afspraak te maken om elkaar te ontmoeten. Ga naar www.smpr.nl/ De SMPR is ook telefonisch bereikbaar op 030-3038590.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer